Ma már óriási mennyiségű adat áll rendelkezésre a gazdálkodók számára, de ezek egyelőre nem kézzel foghatóak számukra. Ebben nagy előrelépést jelenthet a modern adatkezelés, adatelemzés és esetlegesen a mesterséges intelligencia használata.
Külön kell hangsúlyoznunk, hogy ezek az adatok hitelesek legyenek, köszönhetően annak, hogy manapság nagyon gyakran találkozhatunk a kisebb nagyobb cégek elleni hekkertámadásokkal, amelyeknek a fő célja, hogy adatokat szerezzenek a gazdáktól. Itt azonban fontos azt is megjegyezni, hogy ezek során nagyon gyakran maguk az adatok is megsérülnek, és így nem lesznek hitelesek. A ma már többek révén széles körben gyűjtött gazdálkodási adatok hitelesítésére például a blockchain technológia képes megoldást adni.
Amennyiben a gazdálkodónak a blockchain technológia révén hitelesített digitális adatai vannak, akkor azokban az üzleti partnerei is tökéletesen megbízhatnak, és ez új távlatokat nyithat meg a digitális együttműködésben, amely hatással lehet a kötelező adatszolgáltatások, és bevallások adatalapú teljesítésében is.
A hiteles adat egyébként más szempontból is fontos lehet, például a kevesebb vegyszerhasználat vagy akár a szükséges agrotechnológia kiválasztását is támogathatja. Ez azért is fontos, mert ez alapján meg lehet tervezni a legmegfelelőbb talajművelési módot, illetve a növényvédő szerek megfelelő mennyiségű használatát. Persze ez csak két példa a sok lehetőség közül. A megfelelő információ technológiai eszközökkel az is láthatóbb lesz, hogy mikor, milyen, mekkora mennyiségű vegyszer került ki egy bizonyos földterületre. 
A fentiek alapján gazdasági előnyhöz lehetne például juttatni azokat a gazdákat, akik digitális adataikkal hitelesen tudják igazolni, hogy a lehető legkisebb környezetterhelés, illetve vegyszerhasználat figyelembevételével gazdálkodnak.
A kutatási feladat többrétű, egyrészt tanulmányozzuk, hogy milyen egyéb lehetőségek vannak a növénytermesztés vagy állattenyésztés területén, ahol a hiteles adatok és a digitalizáció révén javaslatokat tehetünk a szervezetek számára, hogy a kötelező adatszolgáltatások, és bevallások adatalapú teljesítése milyen digitális formában legyen teljesíthető a megfelelő hatóságok számára! Másrészt érdemes megvizsgálni ezek környezetvédelmi oldalát is (olyan területekre is kijuttatnak növényvédőszereket, ahol esetleg a hasznon növény nem is nagyon kelt ki, vagy hasonlót mondhatunk a műtrágya kijuttatás kapcsán is, ebben segíthet bennünket drón-technológia használata).

Legutóbbi frissítés: 2024. 03. 19. 09:37